2 nov. 2021
Wat is VCA?
VCA
Ofwel: Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers, is het veiligheidscertificaat in Nederland. Dit certificaat is bedoeld voor iedereen die zich voor zijn of haar werk op een werkplaats begeeft die risico’s met zich meebrengen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een bouwplaats, werkplaats, scheepswerf of industrieterrein.
Om een VCA certificaat te behalen zal je een examen moeten doen. Wanneer jij het VCA examen positief weet af te ronden krijg je een VCA pas en een certificaat. Met deze documenten kun jij aantonen dat jij veilig, gezond en milieuvriendelijk te werk kan gaan.
Waarom is een VCA belangrijk?
Wanneer je VCA gecertificeerd bent weet je wat de risico’s, gevaren en procedures zijn op jouw werkplek. Wanneer iedereen op de werkplek zijn of haar VCA certificaat heeft behaald kunnen onnodige risico’s en ongevallen voorkomen worden. Zo is het voor jou en je collega’s veilig om te werk te gaan.
Een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht maar veel werkgevers hebben dit wel als harde eis wanneer je er wilt werken. Wanneer alle werknemers van een bedrijf in het bezit zijn van een VCA certificaat voldoet het bedrijf automatisch aan een aantal criteria vanuit de Arbowet. Daarnaast is het natuurlijk ook goed om te weten dat jouw werknemers bekwaam zijn met veilig werken.
Zijn alle VCA certificaten hetzelfde?
Kort maar krachtig: Nee. Er zijn verschillende niveaus van VCA certificaten maar de basis is allemaal hetzelfde. Zo beginnen de VCA certificaten met VCA basis (ofwel: B-VCA, Basis VCA). Dit zijn de basisregels die iedereen moet weten om veilig te kunnen werken. Vaak is dit als uitvoerend medewerker genoeg om te hebben. Met een VCA basis certificaat beschik jij over de kennis om verantwoord te werk te gaan.
Wanneer je een aansturende of leidinggevende functie hebt is het binnen de meeste bedrijven gebruikelijk om in het bezit te zijn van een VCA VOL diploma. Buiten de basis wordt er in het VCA VOL ook de nadruk gelegd op het begeleiden van medewerkers, het naleven van de veiligheidsregels op de werkvloer en het handelen in risicovolle situaties.
Hoe kom ik aan een VCA certificaat?
Ben jij nog niet in het bezit van een VCA certificaat en is deze wel benodigd voor de functie welke jij gaat bekleden? Dan wordt jouw examen inclusief eventuele training verzorgd door Diff. Dit uiteraard geheel gratis voor jou. Doordat wij samenwerken met meerdere VCA-aanbieders door het gehele land is er altijd een plek bij jou in de buurt op elke dag van de week waar jij kan deelnemen aan jouw VCA-examen. Ben je geslaagd? Dan is vanaf dan moment jouw VCA certificaat 10 jaar geldig.
Vragen?
Heb jij naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen? Neem dan contact op met 1 van onze adviseurs. Zij staan jou graag te wordt!