Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

15 sep. 2022

Blogs

Een toekomst met zekerheid door werken en leren

Een toekomst met zekerheid door werken en leren

Werken en leren doe je zo!

Wil je een opleiding volgen, maar tegelijkertijd een vak in de praktijk leren? Dan is werken en leren iets voor jou! Bij een leerbaan volg je een opleiding in combinatie met een baan. Hoe dit traject eruitziet, verschilt per opleiding. Meestal volg je één dag school en werk je op de andere dagen bij je leerbedrijf. 

De werkgever waar jij bij in dienst bent is een SSB erkend leerbedrijf. Mocht dit niet het geval zijn dan kunnen zij een erkenning aanvragen bij SBB. Er zijn aantal voorwaarden waar het bedrijf aan dient te voldoen:

-       Je hebt recht op een werkplek die conform het beroep is waar je voor leert.

-       Je krijgt genoeg tijd, ruimte en middelen van het leerbedrijf om jouw vak te beoefenen.

-       Binnen het bedrijf krijg je begeleiding van een praktijkopleider.

-       Er is contact tussen het leerbedrijf en onderwijsinstituut, om jouw ontwikkeling zo goed mogelijk te begeleiden.

-       Er is contact tussen het leerbedrijf en SBB.

-       Je wordt aan de hand van een gestructureerd plan opgeleid.

De voordelen van werken en leren

Het voordeel van een leerbaan is dat jij voor jezelf een ‘duurzame situatie’ creëert. Jij bent als het ware een investering van het bedrijf waar je voor werkt en om die reden kun je stellen dat zij toekomst in jou zien. Waarschijnlijk heb jij een grote kans om binnen het bedrijf door te groeien en heb je een stabiel langer termijn vooruitzicht. Daarnaast is het voor jou van waarde dat je zowel in theorie als in de praktijk een vak leert én je krijgt ervoor betaald. Ook is het mogelijk dat jouw werkgever de studiekosten gedeeltelijk of in het geheel vergoedt.

Het aanbod van werken en leren

Het aanbod van opleiders is vrij groot en divers. Landelijk gezien heeft hoogstwaarschijnlijk elk opleidingsinstituut, van MBO-1 tot HBO, mogelijkheden voor een leer- en werktraject. Wees ervan bewust dat zo’n traject in bepaalde branches gebruikelijker is, zoals in de techniek, zorg en IT. Doe uitgebreid onderzoek naar welk vak jij wilt leren, welke geschikte opleiders er zijn en of jouw leerbedrijf aan jouw werk- en leerwensen kan voldoen.

Mocht jij geïnteresseerd zijn in een werk- en leertraject, dan ben je voor een leerbaan in de techniek bij ons aan het juiste adres. Zo hebben wij regelmatig vacatures bij verschillende leerbedrijven openstaan. Check hier al onze vacatures en samen vinden we jouw nieuwe werkgever!

Gerelateerde artikelen