6 mrt. 2023
Hoe bereid je als werkgever een sollicitatiegesprek voor?
Voorbereiding is de sleutel tot het leiden van een geslaagd sollicitatiegesprek. Het is bekend dat een sollicitatiegesprek voor zenuwen kunnen zorgen bij een kandidaat, maar als werkgever kan dit net zo zeer spannend zijn. Met deze tips weet jij zeker dat het gesprek vlekkeloos zal verlopen.
De omgeving is erg bepalend voor de sfeer van het gesprek. Zorg er daarom voor dat de locatie voorbereid is. Een rustige ruimte is de ideale plek voor een sollicitatiegesprek. Wanneer jullie omringt zijn met andere mensen kan het erg afleidend en overweldigend zijn voor jou en de kandidaat. Je wilt ervoor zorgen dat de kandidaat zich zoveel mogelijk op zijn of haar gemak voelt. Zorg ervoor dat de ruimte comfortabel en professioneel is ingericht en dat alle benodigde apparatuur, zoals een laptop en een whiteboard, beschikbaar zijn.
Maak vooraf een lijstje met karaktereigenschappen en ervaringen die jij graag terugziet in de toekomstige werknemer. Het is belangrijk dat je weet waar je naar op zoek bent, want dit versimpelt en versnelt het proces. Naast de sfeer en de ‘klik’ tijdens het gesprek, is dit de belangrijkste indicatie voor het invullen van een vacature.
Neem de tijd om een CV en sollicitatiebrief door te nemen en laat dit tijdens het gesprek merken. Dit zal helpen om een beeld te creëren van de kandidaat en zijn of haar vaardigheden en ervaringen. Daarnaast geeft dit de kandidaat het gevoel dat hij of zij serieus wordt genomen en laat het zien dat jij je hebt voorbereid op het gesprek.
Maak notities op basis van het CV van dingen die je opvallen en waar je graag meer over wilt weten. Hiermee voorkom je de kans dat het gesprek stilvalt en zo kan je de kandidaat efficiënt en eerlijk beoordelen. Ook laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent.
Zorg voor structuur tijdens het gesprek door luchtig te beginnen. Start het gesprek met een introductie over jezelf, de vacature en het bedrijf. Zo weet je zeker dat de kandidaat geïnformeerd is en zich vertrouwd voelt. Gebruik tijdens het gesprek interviewtechnieken, zoals STARR en LSD. STARR staat voor; situatie, taak, actie, resultaat en terugkoppeling. Het biedt een basis voor effectieve gesprekken. Stel vragen over situaties die in het verleden zijn gebeurd, bijvoorbeeld; wat waren je verantwoordelijkheden en taken in je vorige functie? Je wilt er zodoende achter komen wat de kandidaat in huis heeft.
Het is aan te raden om het gesprek samen met een collega uit te voeren, maar laat het geven van een mening aan elkaar nog even achterwegen. Schrijf je indruk desnoods op en bespreek na het sollicitatieproces wat jullie bevindingen zijn. Zo voorkom je dat jouw mening wordt beïnvloed door de ander en visa versa én dat je iemand afwijst op onterechte aannames. Zo zou het bijvoorbeeld niet moeten uitmaken dat iemand ‘ouder’ is of kinderen heeft. Iedereen verdient een eerlijke kans op een baan ongeacht leeftijd of levensfase.
Soft skills laten onder andere zien hoe iemand binnen jouw bedrijfscultuur kan passen. Om hierachter te komen kun je vragen stellen zoals:
- Wat is de grootste verandering waarmee je in je carrière te maken hebt gehad?
- Wat vind je leuk aan het werken in een team?
- Wat zou je motiveren om vanuit je huidige rol door te groeien?
Meer weten over hoe om te gaan met de mentale gezondheid van werknemers?