13 sep. 2022
Ik wil zzp'er worden
Wat is een ZZP'er?
Een ‘’zelfstandige zonder personeel’’ of ‘’zelfstandig ondernemer’’ en ‘’freelancer’’ zijn termen die voor ZZP'er gebruikt worden. In feite is dit iemand die zichzelf, als bedrijf zijnde, verhuurd aan opdrachtgevers. Een opdrachtgever kan zowel een ander bedrijf of een particulier zijn. Het ligt eraan wat jouw voorkeur geniet of wat jouw branche is.
De Verloning als ZZP'er
Over jouw verloning kun je in beide gevallen onderhandelen over de hoogte van het bedrag, maar ook of je dit per uur wilt verdienen of een vooraf afgesproken prijs voor jouw diensten afspreekt. Bij het afspreken van een vaste prijs dien je rekening te houden met de planning of tijdsbestek van de klus. Mocht dit langer duren dan gepland, dan gaat dit ten koste van je algehele winst als ondernemer. Dit kan als zzp’er altijd gebeuren. Het is simpelweg een leerproces van vallen en opstaan. Het kan ook in jouw voordeel werken. Je hebt de opdracht eerder dan gepland afgekregen. Nu kan je gelijk door naar de volgende opdracht en loop je voor op jouw planning. Óf je neemt een paar dagen vrijaf, dat is de vrijheid die je als zzp’er geniet!
Hoe kun je een ZZP'er worden?
Om zzp’er te worden dien je je als onderneming bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Op basis van deze inschrijving ontvang je een btw-nummer. Dit nummer heb je nodig om de belastingaangifte van jouw onderneming te doen. Vervolgens is het aan te raden om een zakelijke rekening bij de bank aan te vragen. Zodoende houd jij je privé- en zakelijke financiën gescheiden en is het eenvoudiger om een boekhouding bij te houden.
Waar moet je als ZZP'er rekening mee houden?
Waar je vervolgens goed over na gaat denken is het afsluiten van verzekeringen. Als zzp’er ben je niet automatisch verzekerd. Het kan altijd gebeuren dat je tijdens een opdracht schade veroorzaakt of zelf arbeidsongeschikt raakt. In het geval hier geen verzekering voor is afgesloten, ben jij aansprakelijk. Een verzekering kun je meestal via de bank afsluiten, maar je kunt er ook voor kiezen dit direct bij een verzekeringsmaatschappij te doen. Wat jij wilt laten verzekeren ligt aan jouw specifieke situatie als ondernemer. De belangrijkste verzekeringen voor een zzp’er zijn:
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
- Rechtsbijstandsverzekering
- Inventarisverzekering
- Voorraadverzekering
- Autoverzekering
Om als zzp’er betaald te krijgen dien je facturen aan jouw opdrachtgevers uit te schrijven. Hierin verantwoord jij de gemaakte uren en uitgaven van de opdracht, om op basis van deze berekening betaald te krijgen. Je houdt dit vervolgens bij in je eigen boekhouding. Ook hier kom je voor een keuze te staan. Namelijk, doe ik de boekhouding geheel zelfstandig, doe ik het deels zelfstandig of besteed ik het compleet aan een boekhouder uit. Wanneer jij een relatief grote boekhouding hebt is het handig om in ieder geval met een boekhouder samen te werken. Zodoende kan de boekhouding worden gecontroleerd vóór het versturen van belastingaangiftes. Wat je in dat geval zelf kunt doen is facturen uitschrijven aan klanten en deze inboeken in de boekhouding, evenals bonnetjes van inkopen of uitgaven. Dit doe je middels een boekhoudprogramma.
Volgens de wet ben je verplicht om een boekhouding bij te houden, om deze jaarlijks aan de belastingdienst te verantwoorden. Op basis hiervan wordt het belastbaar inkomen bepaald. Houdt er ook rekening mee dat het mogelijk is dat jij, naast je inkomstenbelasting, elk kwartaal omzetbelasting dient te betalen. Het ligt eraan bij wie de btw wordt doorberekend, bij jou of de opdrachtgever. Wanneer de btw bij jou wordt doorberekend, dien jij dit elk kwartaal bij de belastingdienst aan te geven en hoogstwaarschijnlijk te betalen.
Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van opdrachten. Zorg er in ieder geval voor dat je online goed vindbaar bent. Denk hierbij aan een LinkedIn profiel of andere social mediakanalen, een website of via online platforms waar vraag en aanbod samenkomen. Én vergeet je eigen netwerk niet. Wanneer jij goed werk aflevert zal dit voor meer klanten zorgen en zodoende sta jij sterker in je schoenen wanneer er over verloning wordt onderhandeld. Het voordeel van het zijn van een zzp’er is dat je meer uurloon kan vragen dan bij een vaste aanstelling en je hebt genoeg fiscale voordelen waarvan je kunt profiteren. Het is toegestaan om gemaakte kosten van het belastbaar inkomen af te trekken. Daarnaast kun je zelf bepalen wanneer je vakantie neemt of vrij wilt nemen. Wel dien je dit tijdig bij je opdrachtgevers aan te geven.
Echter zijn er een aantal belangrijke zaken waar je naast het afsluiten van verzekeringen en de boekhouding rekening mee dient te houden. Als zzp’er bouw je geen pensioen en vakantiegeld op, dus zorg ervoor dat je genoeg geld opzijzet. Daarnaast kan het natuurlijk voorkomen dat je een keer geen opdracht kunt binnenhalen. Ook hiervoor dien je een vangnet te hebben. Zo zouden we kunnen stellen dat je als zzp’er meer vrijheid geniet dan een werknemer, maar daar staat meer onzekerheid tegenover.
Mocht je meer willen weten over het verdienen van een vast inkomen als werknemer; lees dan ons blog Alles weten over salaris.