Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

17 apr 2023

Óók vrouwen horen in de techniek

Óók vrouwen horen in de techniek

Als werkgever in de techniek is het vandaag de dag een uitdaging om geschoold en gekwalificeerd technisch personeel te vinden. Dit komt mede door de krapte op de arbeidsmarkt, het geringe aanbod aan techneuten en daarbij komt nog eens de huidige woning- en energiecrisis. Echter is er een grote groep techneuten met veel potentie die de aandacht verdiend, namelijk de vrouwelijke techneut. In Nederland is slechts 14% van het personeel in de technische sector vrouw, terwijl het technisch vrouwelijk talent in steeds grotere getale de opleidingen uitstroomt en er genoeg vrouwen zijn die openstaan voor een baan in de techniek. Maar waarom zien we weinig vrouwen terug in de branche? 

Wanneer je je op internet verdiept in de verhalen van vrouwen die uit de techniek komen, dan is er een veel voorkomend probleem. De werkomgeving, in de breedste zin van het woord, wordt door vrouwen vaak als ‘niet-vrouwvriendelijk’ ervaren. Vrouwen ervaren in algemene zin dat zij zich moeten ‘bewijzen’ bij hun mannelijke collega’s en dat er om die reden op hen wordt neergekeken. Daarnaast is de werkomgeving vaak niet ingericht op de aanwezigheid van een vrouw. Om deze redenen zijn er genoeg vrouwen die besluiten om eieren voor hun geld te kiezen en iets anders te gaan doen. Uit recent onderzoek van het expertisecentrum blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen die een technische opleiding hebben gedaan niet blijven werken in de techniek. Lees als voorbeeld het verhaal van Lucy. Zij kwam al tijdens haar opleiding tot motorfietsmonteur voor de bovengenoemde problemen te staan en om dezelfde reden stopte ze uiteindelijk met haar werk op de werkplaats. Nu heeft ze met succes een eigen bedrijf, waar ze workshops geeft over het onderhouden van motoren.

Als bedrijf wil je geen bedrijfscultuur hebben waar zulke normen en waarden worden gehanteerd. Daarnaast wil je het beste personeel werven, ongeacht leeftijd, geslacht of afkomst en iedereen binnen de organisatie een ‘thuisgevoel’ geven. Daarbij is er een enorm tekort aan talent in de techniek, terwijl er in potentie meer gekwalificeerde techneuten beschikbaar zijn. Mocht er een soortgelijke situatie voorkomen, zoals het verhaal van Lucy hierboven, praat er dan met de werknemers over. Vaak is dit onbewust gedrag dat voortkomt uit een voor hun 'ongewone situatie'. Wanneer dit gedrag bespreekbaar wordt gemaakt is er een reëele kans dit wordt uitgebannen en dat werknemers elkaar corrigeren. Ook zijn technische bedrijven vaak onbewust gericht op het aannemen van mannelijke werknemers, waardoor vrouwen sneller 'alleen' of in de minderheid zijn.

Het wordt tijd om vrouwen te verwelkomen in de techniek en de aandacht te geven die zij verdienen. Een mooi voorbeeld is het Rotterdamse Moller autoschade. Zij hebben als ode aan ‘vrouwen in de automotive’, een campagne gestart om meer vrouwen de branche in te krijgen. Laat dit als een uitgangspunt gelden voor een toekomst waar er ruimte is voor de getalenteerde en vrouwelijke techneut. 

Mocht je meer willen weten over ‘hoe om te gaan met de mentale gezondheid van werknemers’ of ‘hoe je als werkgever een sollicitatiegesprek voorbereid’, lees het in onze blogs.

Gerelateerde artikelen

27 nov 2023

Romy van der Veer

​Hallo allemaal, ik ben Romy van der Veer, 23 lentes jong, Rotterdamse in hart en nieren en sinds juni 2023 adviseur bij Diff. Mijn pad hierheen was allesbehalve standaard; ik...

27 nov 2023

Tommy Soares

​Mijn naam is Tommy Soares, ik ben 21 jaar en sinds 1 november ben ik werkzaam bij Diff. Ik heb de opleiding Evenementen Organisator afgerond, maar na het behalen van mijn...

27 okt 2023

Het vak van de elektromonteur: meer dan alleen draden en spanning

In het dynamische Rotterdam, een stad waar traditie en innovatie hand in hand gaan, kennen we bij Diff de waarde van vakmanschap. Elektromonteurs zijn de stille krachten die...

Contact

Wil je nog meer te weten komen?

Neem contact met ons op en we vertellen je alles wat je wilt weten.